Netflix’in Pedofili Özentiliği Yapan Filmi “Cuties”

Yeni bir Netflix filmi olan “Cuties” Türkiye’de pedofili hakkında bir tartışma başlattı.

Netflix Cuties Posterlerinde kızları pedofili ile bağlantılı cinsel objeler haline getirdiği için tartışmalara neden oldu. Dünyada milyonlarca kullanıcısı olan Netflix, çevrimiçi içerik endüstrisinde şüphesiz liderdir.Ancak zaman zaman bu sektördeki liderliği de çektiği diziler ve filmlerle sarsılabilir. Ülkemizde gey ve lezbiyen karakter tartışmasının merkezinde yer alan Netflix, şimdilerde pedofili tartışmasını başlattı. 

Netflix’in Cuties hissesi ya da ülkemizde bilinen adıyla Minnoşlar, pedofili tartışmasını alevlendirdi. Fransız yapımı “Cuties” Sundance Film Festivali’nde ödül kazandı. Japonya’da vizyona girecek ve önümüzdeki ay Netflix’te yayınlanacak olan bu film ülkemizde de ses getirdi. Pedofili özentisi olarak görülen bu film, Türkiye’deki Netflix kullanıcılarını ikiye böldü. Kullanıcıların bir kısmı bu filmi ve konusunu desteklerken bir kısım ise şiddetle karşı çıkıyor. Karşı çıkan kullanıcılar çocukların bu şekilde filmlerde yer almasının Türk ahlakı için uygun olmadığını söylüyor.

Netflix Cuties’in Konusu Nedir?  

Cuties, Senegalli 11 yaşındaki Amy’nin hayatına odaklanıyor. Muhafazakar ailesinin baskılarından bıkan Amy’nin hayatı sıkıcı ve durağandır. Fakat küçük Amy’nin hayatı ve özgürlük arayışı bir dans grubuna katılması ile değişir. Hayallerine ve dansa odaklanan Amy, ailesi ile hayalleri arasında kalır. 

Viral Olan Film Afişi

Netflix kısa süre önce viral olan bir film afişi paylaştı. Birçok ebeveyn ve uzman, afişlerdeki kız resimlerinin cinsel obje olarak algılandığını ve sübyancılığa davetiye çıkardığını söylüyor. Sosyal medyada kısa sürede  400 bine yakın etkileşim sağlayan bu afiş Yeni Netflix filminin bir pedofili reklam aracı olduğu tartışmasını çıkardı.

Bu afişin yayınlanmasının ardından Netflix özür diledi ve ödüllü  film için hazırladığı görselin uygun olmadığını da kabul etti. Tartışmalı afiş o zamandan beri gönderiden kaldırıldı. 

Elbette konu yalnzıca afişlerle bitmiyor. Film senaryosundaki  aile baskısı altındaki kızların bilinçsizce aşırı cinsellik çizgisine yaklaşıp ondan kurtulduğu söyleniyor. Akademi Ödülleri komitesi de Cuties filmine 22.000 dolarlık destekte de bulunmuştu.

RTÜK, tartışmalı Netflix filmi “Cuties”i inceliyor

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Cuties filmini incelemesi için RTÜK’ü görevlendirdi. Film, kızları sübyancı olarak cinselleştirdiği için eleştirildi. Bakanlık, 9 Eylül 2020’den itibaren Netflix yayın platformunda yayınlanacak 11 yaşındaki bir kız çocuğu hakkında olacak bir film hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek, radyo ve televizyon için  resmi bir talepte bulunduğunu söyledi. Film Derecelendirme Kurulu bu filmi merceği altına aldı. 

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Netflix’e Dur Dedi!

Bakanlık Çocuk Esirgeme Kurumunda yaşayan çocukların bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini de söyledi. Filmin çocukları ihmal ve istismara açık hale getirebileceği ve psikososyal gelişimlerini bozabileceği değerlendirmesinde bulundu. 20 Ağustos 2020’de Yüksek Televizyon  Kurulu’na resmi başvuru yapıldı. 

RTÜK “Çocukların metalaştırılmasına, ihmaline ve istismarına karşı her zaman tüm mecralarda mücadele edeceğiz.” dedi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, bakanlığın talebi üzerine Twitter hesabından açıklama yaptı. Alınabilecek her türlü önlemin alındığını vurgulayan Şahin, şunlara da açıklamasında yer verdi: 

“Netflix, pedofili tartışmasını alevlendiren Minnoşlar filmini temsil ediyor. Bu kabul edilemez.”

Netflix  Açıklamanın Ardından Özür Diledi 

Netflix’in Cuties filmini tanıtmak için yaptığı bir afiş, bir kızın görüntüsünün cinsel  olarak nesnelleştirilmiş ve sübyancı pedofili olarak algılanmasının ardından ateşe verildi ve yarattıkları görüntüler ödüllü bir film için  uygun değildi. Fransız Maimouna Doucourt’un yönettiği Cuties, Senegalli 11 yaşındaki Amy’nin hayatına odaklanıyor. 

Related posts

Leave a Comment